Post image

#POVÝSTUPU: Marcel: Potřebuju dělat věci po svém a v klidu

od Václav Zeman  15 dubna, 2024

Po výstupu z vězení Marcel začal bydlet v chráněném bydlení. Nechce už dál pracovat na stavbách, tak teď hledá práci ve skladu. Snaží se zbavit dluhů a udržet si vztah se svými dětmi. Život mu nyní nejvíc komplikuje to, co všechno je třeba na různých místech zařídit a časté průtahy...

Více
Post image

#POVÝSTUPU: Stanislav: Chci už někde zakotvit

od Václav Zeman  4 dubna, 2024

„Mám zkušenost člověka, který měl konflikt se zákonem i toho, který byl na druhé straně,“ říká v rozhovoru vedeném půl roku po jeho posledním výstupu z výkonu trestu Stanislav. Popisuje svou zkušenost ze spolupráce s case managerem i to, co všechno musel řešit krátce po návratu z výkonu trestu na...

Více
Post image

#Z POHLEDU CASE MANAGERKY: Když to nedopadne

od Václav Zeman  11 prosince, 2023

Příběhy z práce case managerů nemají vždy jen dobrý konec. Jeden z nich, který sama prožila při práci s čerstvě propuštěným Josefem, přibližuje v dalším textu této rubriky Jana Repková, case managerka Centra protidrogové prevence a terapie, o.p.s. (CPPT).

Více
Post image

#Z POHLEDU CASE MANAGERKY: Devět měsíců s Petrem

od Václav Zeman  8 listopadu, 2023

Case managerka Centra protidrogové prevence a terapie, o.p.s. (CPPT) Jana Řezáčová píše o své konkrétní zkušenosti práce s klientem, kterému pomáhala připravit se na výstup z výkonu trestu. Petr ve věznici strávil necelou polovinu svého života.

Více
Post image

#PŘÍBĚH: Milada: Teď už jsem v životě spokojená

od Václav Zeman  23 října, 2023

Příběh ženy, která se od závislosti a dvou odsouzení dokázala i díky podpoře zvenčí vrátit zpátky do života, najít práci, která ji baví, a mít sny, které chce naplňovat.

Více
Post image

#PŘÍBĚH: Pavel: Chci to alespoň zkusit

od Václav Zeman  13 října, 2023

Od dětství měl složitý vztah s rodiči. Po jejich rozvodu vyrůstal s matkou, ke které se opakovaně vracel po návratech z vězení. Právě tam začal užívat pervitin a závislost ho za mříže opakovaně vracela. Case managerka pomáhala po návratu z výkonu trestu Pavlovi i jeho rodině. Byla mu nablízku i...

Více
Post image

#ROZHOVOR: Ubytovny a nízkoplacená zaměstnání jsou jako jízdenka zpátky do výkonu trestu

od Václav Zeman  12 srpna, 2023

S výzkumníkem Jiřím Mertlem z Univerzity Karlovy, který je autorem výzkumů a evaluací tohoto projektu, o limitech poskytování case managementu v českých věznicích o nepředvídatelnosti podmíněného propuštění i náročnosti práce samotných case managerů a case managerek.

Více
Post image

#PŘÍBĚH: Josef: Nový začátek v nové roli

od Václav Zeman  24 července, 2023

Josef byl v minulosti sedmadvacetkrát soudně trestaný a má za sebou 17 let ve vězení. Krátce po propuštění se navrátil k závislosti, ale s podporou case managerky se rozhodl pro abstinenci. Nový impuls do života mu dodalo seznámení s přítelkyní, která se jako samoživitelka stará o dvě děti. Ty ho...

Více
Post image

#ROZHOVOR: Když pachatelé vnímají, že mají svůj život ve svých rukou, mají naději na změnu

od Václav Zeman  28 dubna, 2023

S výzkumným pracovníkem Institutu pro kriminologii a sociální prevenci (IKSP) Janem Tomáškem o desistenci, účinnosti různých druhů trestů i potřebě změny pohledu veřejnosti na lidi propuštěné z vězení.

Více
Post image

#ROZHOVOR: Aby život po návratu z vězení měl náplň

od Václav Zeman  15 prosince, 2022

S Ondřejem Bílým, vedoucím Centra poradenských služeb ve vězení a po výstupu organizace Podané ruce o práci metodou case managementu, spolupráci s věznicemi i tom, jak připravují nové kolegy na práci ve věznici.

Více
Post image

Zveřejnili jsme první evaluační zprávu projektu

od Václav Zeman  3 října, 2022

Zpráva hodnotí dosavadní průběh projektu a představuje výsledky dotazníkového šetření mezi klienty zapojenými do projektu. Vyplývají z něj oblasti, na které by se tito klienti chtěli v Case Managementu zaměřit.

Více
Post image

#ROZHOVOR: Lidé jsou po propuštění z vězení velmi křehcí

od Václav Zeman  20 září, 2022

S Janou Repkovou, vedoucí Programu pro osoby v konfliktu se zákonem, Centra protidrogové prevence a terapie, o.p.s. (CPPT) o současné situaci českého vězeňství, přípravách na návrat vězňů do běžného života i tom, co její práci přinese zapojení do projektu Práce za mřížemi.

Více
Post image

Šest organizací nastaví systémovou podporu drogově závislých vězňů

od Václav Zeman  1 prosince, 2021

Nový systém podpory vězňů užívajících návykové látky bude probíhat přímo ve věznicích při přípravě na propuštění i po jejich návratu do běžného života. Má mimo jiné za cíl snížit recidivu vězňů v České republice. Ta je zde jedna z nejvyšších v zemích Evropské unie, do vězení se po propuštění vrací až...

Více